Peki.... Kabul Üzerine Nasıl Çalışabiliriz?


Peki kabul üzerine nasıl çalışabiliriz?


Pratik ister; her öğrenme süreci gibi zaman ve emek ister.
Bu yazıda sana bazı öneriler sunacağım.


Buna gönüllü olur musun?


Eğer öyleysen, okumaya devam et!

Tüm egzersizleri dilediğin zaman ve hatta günlük olarak uygulayabilirsin. Egzersizleri yaparken acele etme ve kendine gereken tüm zamanı ver. Acelemiz yok.


1)    Önüne bir kağıt, eline de bir kalem al. Şimdi senden ricam kalemi olabilecek tüm gücünle sıkarak tutman. Elini, kolunu hatta tüm bedenini tutarak tüm gücünle kalemi sık. Kalem düşmüyor böylece değil mi? Kesinlikle, evet. Şimdi kalemi tüm ama tüm gücünle sıkarken önündeki kağıda yazı yazmayı dene.  (Kabul etmekte / hayatında ona yer açmakta zorlandığın bir şeyi mesela; bu bir duygun olabilir, bir düşüncen olabilir.)
….


Tahminimce yazıyı yazabilmek için kalemi tutuşunu hafifletmen gerekti veya böyle yazmak çok yorucu ve yavaştı, değil mi?


Hah!


Kalemi daha hafifçe tutarak bir şeyler yazmanı rica edeceğim şimdi. Hiç de tüm gücünle sıkı tutmaya çalışma.


….


Daha rahat yazdın değil mi?


İki egzersizde de kalemi tutabiliyordun, fark ise birinde yazıyı daha rahat yazabiliyorsun ve hatta yazmak için kalemi nazik tutman yeterli oluyor.


Tüm düşüncelerin/hislerin/öz değerlendirmelerin bu kalem gibi işte. Hala onları nazikçe tutabilir ve yazılarını dilediğin gibi yazabilirsin.


Şimdi senden isteğim kalemi nazikçe tutarak önündeki kağıda kurtulmaya çalıştığın veya inatla öyle olmalarına izin vermediğin tüm içsel deneyimlerini yazman.

….

Şimdi istenmeyen içsel deneyimlerinin yazılı olduğu bu kağıdı katla ve yanında taşıyabileceğin her ne varsa cüzdan/çanta gibi oraya koy. Orada olduğunu bilerek tüm gün seninle taşı. Şu andan itibaren de orada yazanların etkisinde değil; senin için önemli şeyler ışığında karar ver. 


Son soru yani; bugün nasıl geçmiş olursa gece kendinden memnun biri olarak uyursun?


2)    Bu egzersizde senden bir sandalyeye oturmanı rica edeceğim. Önündeki 3 dakika boyunca (bir alarm kur lütfen) gözlerin kapalı bir şekilde bu sandalyede otur. Gözlerin kapalı bir şekilde bu sandalyede oturduğun süre boyunca fark ettiğin tüm bedensel duyumlarına, düşüncelerine, hislerine, duygularına “Hayır.” de. 

….

Hayır demek nasıldı?

Şimdi ise tekrar alarm kurarak 3 dakika boyunca sandalyede biraz daha oturmanı rica edeceğim. Bu sefer ise fark ettiğin her içsel deneyimine “Evet.” demeni rica ediyorum. Pozitif veya negatif, büyük veya küçük. Fark etmiyor; hepsine evet de.

….

Evet demek nasıldı?

 

3)    Şimdiki egzersiz bir soru: “Bir sihirbaz değneği gelseydi ve şu anda seni, senin için önemli şeyleri yapmaktan alıkoyduğunu düşündüğün tüm duygu, düşünce, anı ve hislerden azat etseydi; hayatın nasıl olurdu?”


….. (Cevabın için gereken süreyi kendine tanı ve hatta yaz bence cevaplarını.)


Şimdi “Bu hayata doğru yol almak için yapabileceğin şeyleri yaz.”


…..


Cevaplarının içinden sadece 1 tanesini ve en başlamaya uygun olan adımı seç. (Örn: Her gün 2 sayfa kitap okumak, bir arkadaşına buluşma teklif etmek, haftada bir gün yürüyüş, geciktirdiğin bir maili atmak gibi gibi…)


Bu adımı at ve bu adım yerli yerine oturana; yani artık seni zorlamayana kadar bir sonraki adıma geçme.
Hazır olduğunda cevaplarına dön ve bir başka adım ekle.

 

* Bu egzersizleri başkalarına da yaptırmanızı öneririm; hem size çok daha iyi yerleşir hem de paylaşmak iyidir!


 

WhatsApp